Dlouhodobé sledování nutričního, klinického stavu a kvality života u nemocných s rakovinou v oblasti hlavy krku
Abstrakt
Východiska: Malnutrice u nemocných s rakovinou hlavy a krku (HNC) snižuje přežití, kvalitu života (QOL) i ostatní onkologické výstupy. Cílem tříleté prospektivní studie bylo srovnání kvality života, klinického stavu a symptomů s řadou proměnných (komplikace, přežití, mortalita HNC nemocných).
Soubor pacientů a metody: Do sledování jsme přijali celkem 726 pacientů ve věku 55-72 let s léčitelnou rakovinou hlavy a krku v období od ledna 2004 do prosince 2009. Pacienti byli randomizováni do dvou skupin - s PEG a enterální výživou a do skupiny bez PEGu, s doporučením nutričních přípravků podle lokální praxe. Pro sledování kvality života jsme použili dotazníky QOL EORTC C-30 a modul HN-35 (pro měření QOL s rakovinou). Dále jsme zařadili demografická data, onkologická data, nutriční vyšetření, sledování klinických symptomů, Karnofského skórování, Charlsonův index komorbidit a laboratorní ukazatele. Sledování bylo realizováno v pěti kontrolách během následujících tří let.
Výsledky: V prvních šesti měsících jsme nalezli v obou sledovaných skupinách pokles hmotnosti i snížení body mass indexu (BMI). Po překlenutí kritického období a ukončení onkologické léčby, došlo k významnému odlišení vývoje většiny sledovaných parametrů ve prospěch nemocných s PEGem. Negativní faktory ovlivňující přežití, QOL i klinický stav, jsou mužské pohlaví, věk>63let, hypofaryngeální karcinom ve stadiu III-IV, kouření, ztráta hmotnosti>10%, BMI<21 a neakceptování PEG.
Klíčová slova
Na tento článek odkazuje
- Aktuálně neexistují žádné citace.